RSE Három körös RS485/Ethernet átalakító család

Az utóbbi időben egyre nagyobb igény mutatkozik soros kommunikációval, szabványos protokollal rendelkező elektronikai egységeknek Ethernet LAN hálózatba való illesztésére. A Vertesz RSE3 típusú konvertere ezt valósítja meg egyszerű, költséghatékony módon.

felhasználási terület

Az utóbbi időben egyre nagyobb igény mutatkozik soros kommunikációval, szabványos protokollal rendelkező elektronikai egységeknek Ethernet LAN hálózatba való illesztésére. A Vertesz RSE3 típusú konvertere ezt valósítja meg egyszerű, költséghatékony módon. Használata lehetővé teszi a soros kommunikációs (RS-485) ipari elemek informatikai hálózatba (Internet, intranet LAN) illesztését és megszokott számítástechnikai eszközként való kezelését. Az RSE3hoz fizikailag három önálló RS485 kör csatlakoztatható, amelyek logikailag egy RS 485 hálózathoz tartoznak. Az RSE3 alkalmazásának köszönhetően az egymástól távol lévő intelligens eszközöket nem szükséges fizikailag egy körhöz csatlakoztatni, hanem a rendszer topológiáját figyelembe vételével 3 önálló kör alakítható ki. Az átalakító belső felépítéstől és programtól függően 2 fő változatban készül:

  • transparens kivitel (-S), 
  • programozható kivitel (-C).

transzparens (S) változatnál az RSE3-S egységhez kapcsolt RS-485 soros vonallal rendelkező perifériák a számítógépből úgy érhetők el, mintha a számítógép egy virtuális soros portjára lennének csatlakoztatva. A használathoz a termékkel szállított RealPort nevű „virtuális COM port driver” szükséges. Vertesz gyártmányok esetén a VERA konfiguráló és kiolvasó program használata is célszerű.

programozható (C) változatnál az RSE3-C átalakító a benne lévő mikroprocesszornak köszönhetően számítógépként működik és jelentős irányítástechnikai részfunkciók megvalósítására képes. Egy LAN hálózatban lévő több RSE3-C-hez sok mérőeszköz, például távadó, csatlakoztatható. Így a számítógép az RSE3-C-ken keresztül a mérőperifériák tucatjait kérdezheti le a LAN hálózatokra jellemző igen nagy sebességgel. Az RSE3-C elsősorban a VERTESZ gyártmányú intelligens eszközök csatlakoztatására alkalmazható. A programozható kivitelű RSE3-C átalakítónak 2 beállítási lehetősége van: adatgyűjtéssel és adatgyűjtés nélkül (transzparens).

Vertesz eszközök illesztése Ethernet hálózatba

Az RSE3 modulokból és a Vertesz mérőelemekből felépülő fa struktúrájú hálózat felhasználó barát Windows-os felületen szabadon, akár működés közben is (on-line) konfigurálható. A mérőhálózat felépítése, az egyes távadók beállítása SQL jellegű adatbázisban is leírható és a mért adatok az adatbázisba betölthetők.

Az integrálható készülékek:

  • Intelligens áram és feszültség távadók (TIT-XXP2),
  • egy ill. háromfázisú AC és DC teljesítmény és fogyasztás-mérők (TMTG-1f, TMTG-3f, DCMTE),
  • TAH-P01, TAH-P04 hőmérséklet távadók,
  • impulzusfogadó modul (IFM),
  • működtető modul (FKM),
  • maximumőrzők (TMTG-3M),
  • villamos energia minőségének regisztrálók (TMTG-3R)

Letölthető anyagok: