TELPAM 2000 távfelügyeleti rendszer

Minden tevékenységünket befolyásolja a napjainkra kialakult anyag- (pl. víz, szennyvíz) és energia- (pl. villamos, gáz, gőz) ellátó hálózatok megfelelő működése.

Az üzembiztonság megköveteli a rendszerek folyamatos felügyeletét, hiba esetén az azonnali beavatkozást. Ennek eszköze a VERTESZ által kifejlesztett TELPAM távfelügyeleti rendszer, amely korszerű, gyors, költséghatékony megoldást ad a hálózatok üzemeltetői kezébe. A technológia specifikus beavatkozó egység (kapcsoló, tolózár, stb.) a TELPAM berendezéssel un. Intelligens Hálózati Pontot alkot. Segítségével a hiba gyorsan detektálható, szeparálható vagy javítható. Az ellátatlan terület csökkenthető, az üzemzavar elhárítható.

Az Intelligens Hálózati Pont technológia

Korunk ipari, szolgáltatási, ügyviteli technológiái és a privát életünk is a folyamatos energiaellátásra épül, legyen az villamos-, olaj-, gáz-, víz-, vagy egyéb energiafajta. Ennek biztosítása komoly műszaki feladatot jelent a szolgáltató vállalatoknak. Nem elegendő a betáplálási pontok és a fő elosztó hálózatok szünetmentes üzemvitelének biztosítása, hanem a másodlagos elosztó rendszereket is felügyelni, vezérelni kell amiatt, hogy az esetleges hibákat minél gyorsabban felderítsük, hatásukat minél kisebb területre lokalizáljuk és minél gyorsabb zavarelhárítást tegyünk lehetővé. Megoldást a hálózatok topológiai sűrítése, illetve a mérési, beavatkozási pontok (kapcsolóelemek = villamos kapcsolók, tolózárak, mágnesszelepek stb.) számának növelése jelent. A topológia sűrítésével kevesebb fogyasztót lát el egy elosztókör, tehát hiba esetén kevesebb az érintett egység. A mérési, beavatkozási pontok számának növelése folyamatos ellenőrzést tesz lehetővé, tehát még a hiba bekövetkezése előtt intézkedni lehet, azaz a kapcsolóelemekkel rendezni egy adott fogyasztó ellátási helyét.

Az új technológia az Intelligens Hálózati Pont-ok telepítése, amelyek három részből állnak: az energiafajta-specifikus kapcsoló/beavatkozó elem + távfelügyelő egység + kommunikációs modul. Utóbbi kettő (=TELPAM 2000) segítségével egy irányító központból figyelhető a kapcsolóelem állapota, lényeges jellemzői, pl. a rajta átfolyó áram, az energiamennyiség, stb. Szükség szerint a központból kézi vagy automatikus úton indíthatók az üzemzavart elhárító parancsok. A TELPAM 2000 feladata pontosan az, hogy az egyes beavatkozó elemeket IHP rangra emelve a szolgáltató vállalat teljeskörű felügyeleti jogot kapjon hálózata felett, látva annak üzemállapotát pillanatról pillanatra, megelőzve az üzemzavart, vagy ha nem lehetséges lokalizálja azt a minimális területre. Mindezt oly módon, hogy a TELPAM 2000 rádiós (URH) vagy telefonos (GPS, GPRS, vezetékes) kommunikáció útján eljuttatja az ellenőrzött elosztó hálózat jellemzőit az üzemeltető diszpécserközpontjába és lehetővé teszi az intézkedéseket a zavarok elhárítására anélkül, hogy a földrajzilag nehezen megközelíthető vezeték-, vagy csőhálózatok, kapcsoló-, tolózár-, szivattyú-, stb. állomásokat valamilyen közlekedési eszközzel el kellene érni.